Američki senator Mike Enzi sa suprugom Dianom posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Nakon što je prošle sedmice, u pratnji bh ambasadorice u SAD-u Bisere Turković, posjetio Gazi Husrev-begov muzej u Sarajevu, republikanski senator Mike Enzi iz savezne američke države Wyoming, zajedno sa svojom suprugom, boravio je u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci (31.5.2015).

Novo zdanje Gazi Husrev-begove biblioteke, koje se svojim eksterijerom odlično uklapa u ambijet starog dijela grada, dajući mu poseban šarm, impresioniralo je i visoku delegaciju SAD-a.  Gazi Husrev-begova biblioteka sastavni je dio kompleksa Gazi-Husrev -begovog vakufa, koji  više od pet stoljeća priča neponovljivu priču o ljudskoj dobroti i plemenitosti, a koju je počeo Gazi Husrev-beg  izgradivši prvo džamiju, potom  medresu,  a kasnije i druge objekte kojima je udario temelje današnjem Sarajevu.

Biblioteka posjeduje jednu od najobimnijih orijentalnih zbirki na svijetu. Najstariji rukopis u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je četvrti svezak poznatog teološko-mističkog djela Ihja ulumid-din Ebu Hamida Muhameda el-Gazalije (umro 1111.), koji je prepisan 1. džumade-l-evvela 500/1106. godine, dakle još za života autora. Po starini, iza njega dolaze rukopis istog djela iz 1131., zbirka hadisa Firdevs el-ahbar iz 1151., te komentar Kur’ana Kitab el-kešf ve el-bejan Ebu Ishaka en-Nisaburija iz 1176. godine. Od 10.561 rukopisa koji se čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, blizu 300 je prepisano prije 1500. godine.

No, ono što sve posjetitelje dočeka na samom ulazu u biblioteku, odnosno u njenom holu, jeste izložba o Srebreničkom genocidu. Upravu su tu zastali i gosti iz SAD-a, šuteći nad fotografijama, nad kojima je svaka riječ suvišna.

Sljedeće što su američki gosti imali priliku vidjeti jeste Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke, čija stalna postavka plijeni pažnju velikog broja turista. U sklopu muzejske postavke izloženi su reprezentativni primjerci knjiškog blaga biblioteke, ali i drugi eksponati, koji nam pomažu da sklopimo mozaik prošlosti  Sarajeva minulih stoljeća. Nakon što su pregledali i glavni depo biblioteke, te se upoznali sa činjenicom da se uveliko radi na digitalizaciji cjelokupne građe biblioteke, senator Enzi je kazao kako se i on u SAD-u zalaže za apsolutnu digitalizaciju bibliotečke građe, ali da ipak nailazi na otpor unutar nekih političkih krugova, koji ne razmišljaju u skladu sa vremenom. Također, ugledni gosti grada Sarajeva posjetili su i prostor za restauraciju, u kojem se neprocijenjivo kulturno blago dodatno oplemenjuje i konzervira kako bi bilo dostupno i sljedećim generacijama.

Na kraju, neponovljiva panorama starog Sarajeva sa terase Gazi Husrev-begove biblioteke, uz podnevski ezan sa Begove džamije, upotpunili su sliku Sarajeva i Bosne i Hercegovine u očima naših američkih prijatelja. Pogled, koji obuhvaća istovremeno četiri bogomolje najvećih religija svijeta, jedino je još svojstven Qudsu (Jerusalemu).

To je pogled koji svakom čovjeku, makar na trenutak, vrati vjeru u ljude i iznova probudi nadu u mogućnost zajedničkog života bez obzira na razlike, koje nas samo prividno razdvajaju.

Izvor: Global CIR

Comments are closed.