Visoka turska delegacija, na čelu sa ministrom kulture, posjetila Muzej “Gazi Husrev-beg’

Visoka turska delegacija predvođena ministrom kulture Republike Turske, Yalcin Topcuom, i ambasadorom te zemlje u Bosni i Hercegovini, Cihadom Erginayem, posjetila je prošlog četvrtka Muzej Gazi Husrev-beg.

Gotovo pet stotina godina zajedničke historije, u okviru jedinstvenog Osmanskog carstva, ostavlio je veliki pečat na kulturu i tradiciju Bošnjaka. Tragovi naslijeđa iz osmanskog perioda historije Bosne posebno su vidljivi na reprezentativnim objektima Gazi Husrev-begovog vakufa, a naročito poznate medrese ‘Kuršumlije’ u kojoj se danas nalazi muzej. Upravo muzej, danas plijeni pažnju kako običnih prolaznika, tako i putnika namjernika pa i visokih međunarodnih delegacija.

U njemu je pohranjeno neprocjenjivo blago iz različitih stoljeća duge bosanske historije, ali ipak najvrijedniji eksponat jeste dio prekrivača sa mezara Muhammeda alejhiselam iz 16. stoljeća, koji zauzima centralno mjesto u nekadašnjoj dershani (predavaonici). Turskog ministra kulture posebno je dojmio pokrivač i način na koji je on dospio u Bosnu, ali i sama činjenica da je sačuvan u Sarajevu tokom turbulentnih događaja u prošlom stoljeću.

Mushaf iz 17. stoljeća, svjedočanstvo je o umijeću prepisivača i njegovoj prefinjenosti prilikom iluminacije teksta, koji u vjerniku izazivaju strahopoštovanje pri samom pogledu na njega.

Mnoštvo berata, dokumenata kojima sultan daruje nekome zemlju ili povjerava, uz platu, neku dužnost, nalaze se izloženi u centralnom dijelu dershane.  Pisani su na osmanskom-turskom jeziku, a kvalitet papira  i izrade ovisio je o važnosti osobe za koju se berat pisao. Papir se posebno pripremao, strana na koju se pisalo presvlačena je posebnom smjesom zvanom ahar, koja je papiru davala glatkoću i gipkost. Nije rijedak slučaj da su značajniji berati pisani na nekoliko komada papira od kojih je jedan bio rezerviran. isključivo za tugru. Tradicionalnoj i obaveznoj tugri na beratu se daje svečan izgled, njenom ispisivanju se posvećuje ogromna pažnja, prazna polja unutar ispisa slova iluminiraju se ili oslikavaju zlatnom dok se rubovi iscrtavaju drugom bojom. Nekada komadići ispisanog papira, danas su vrijedni eksponati koji nam pružaju uvid u administrativno-pravne poslove jednog velikog carstva. Turski ministar kulture je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su tretirani ovi dokumenti i zahvalio na trudu zbog njihovog očuvanja.

Ostali eksponati poredani u ostalih prostorija u Muzeju „Gazi Husrev-beg’, zaokružuju sliku o liku i djelu Gazi Husrev-bega, ali i o trajnom dobru koje predstavlja njegov vakuf.

Na kraju su se ministar kulture i ambasador Republike Turske zahvalili ljubaznim uposlenicima muzeja, koji su ih proveli kroz muzej i prezentirali njegove vrijednosti.

Vakuf-gazi/Global CIR

Comments are closed.