Objekat Gâzi

  • Fotografisanje
  • 09:00 - 18:00
  • Ulaz besplatan
  • Lokacija

Objekat Gazi

Objekat koji se nalazi u srcu Baščaršije, na uglu ulica Mula Mustafe Bašeskije i Prote Bakovića, Gazi Husrev-begov vakuf je izgradio 1909. godine kao jedan za to doba moderan hotel sa evropskim konforom. Hotelu je po Gazi Husrev-begovoj viteškoj tituli dato ime Gâzi, a izgrađen je nakon što je 1908. godine u požaru izgorio raniji vakufski objekat koji je imao funkciju prenoćišta kao i hotel i po svome zakupcu se zvao Burekov han. Prvi han na ovome mjestu bio je utemeljen još početkom 18 vijeka i bio je poznat pod imenom Kolluk han, a sve do 1778. godine bio je u privatnom vlasništvu kada ga je posljednji individualni vlasnik Šejh hadži Idriz prodao Gazi Husrev-begovom vakufu za 2450 groša što je za ono vrijeme predstavljalo izuzetno veliki iznos.

Objekat Gazi

Hotel je kao poslovni objekat nacionalizovan 1946. godine i od tada sve do agresije na BiH koristila su ga društvena ugostiteljsko hotelska preduzeća. U toku opsade Sarajeva krov mu je teško oštećen i ostavljen je da propada punih 10 godina sve do 2003. godine kada je vraćen na upravljanje Gazi Husrev-begovom vakufu kao izvornom vlasniku. Revitalizacija hotela na pomenutom mjestu obzirom na blizinu tramvajske pruge i nemogućnost obezbjeđenja parkinga ne bi zadovoljila današnje osnovne standarde hotelijerstva iako je tradicionalno na tome mjestu već 300 godina bilo prenoćište, te je Uprava GHb vakufa bila prisiljena da se odluči za revitalizaciju objekta u trgovinsko poslovni centar. Nakon detaljne adaptacije GHb vakuf je ovaj objekat pretvorio u poslovni centar sa prodavnicama i jednom aščinicom u prizemlju, te kuhinjom za aščinicu i velikim magacinom u avliji.

Zainteresovani ste za posjetu?

Ostali objekti Gazi Husrev-begovog vakufa

Ostali objekti vjerskog i poslovnog karaktera koje možete posjetiti u sklopu posjete Gazi Husrev-begovom vakufu

Gazi Husrev-begovo i Murat-begovo turbe
Osmanski period

Turbeta

Gazi Husrev-begovo i turbe Murat-bega

VIŠE
Morića han
Osmanski period

Morića han

Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka

VIŠE
Gazi Husrev-begov hamam
Osmanski period

Gazi Husrev-begov hamam

U ulici Mula Mustafe Bašeskije, preko puta sarajevske katedrale vidi se zgrada koju pokrivaju dva velika...

VIŠE
Đulagin dvor
Austrougarski period

Đulagin dvor

Đulagin dvor je velika palata iz austrougarskog perioda u srcu sarajevske čaršije između ulica Sarači...

VIŠE
Bezistan i Tašli han
Osmanski period

Bezistan i Tašli han

Gazi Husrev-begov bezistan je kao vakufski objekat sagrađen oko 1540. godine...

VIŠE
Comments are closed.