Visoka američka delegacija posjetila Muzej Gazi Hursev-beg, a čaršijom prošetao Boris Tadić!

Šta bi bilo Sarajevo bez Baščaršije? To bi bio grad bez duše. Sa svojom čuvenom čaršijom Sarajevo još uvijek živi punim plućima i nadahnjuje veliki broj stranih gostiju koji trenutno borave u našem gradu.

Biti u Sarajevu, a ne posjetiti jezgru starog grada, čiju okosnicu čini kompleks Gazi Husrev-begovog vakufa, je prosto nezamislivo, ukoliko želite istinski upoznati duh ovog grada i zemlje Bosne. To znaju svi. Zbog toga je čaršija magnet i duhovna okrijepa svakog putnika. Proteklih mjeseci mnogo poznatih ličnosti iz javnog i političkog života svijeta i regiona prošetalo se čaršijom i posjetilo znamenitosti Sarajeva. Prije tri dana staru jezgru grada je pohodila visoka delegacija SAD-a, koju je činio personal Ambasade SAD-a i gosti iz američke mornarice. Nezaobilazna je bila i posjeta Muzeju Gazi Husrev-beg, koji je polahko postao centar u centru zbivanja.

Prije par mjeseci tokom neobavezne šetnje, bivši predsjednik Srbije i rođeni Sarajlija, Boris Tadić, želio je osjetiti duh Sarajeva i njegove čaršije. Zastao je pored objekata Gazi Husrev-begovog vakufa, rekavši nam da je kao student često dolazio i obilazio ova mjesta, koja u njemu i danas pobuđuju lijepe emocije. Iako se bližio termin ranije zakazanog sastanka, Tadić je čaršijom šetao polahko i bez obezbjeđenja, pogledom upijajući svaki detalj prediftarske atmosfere u glavnom gradu BiH.

Comments are closed.