Njemački akademik Werner Lehfeldt boravio u oproštajnoj posjeti Sarajevu i GHB vakufu

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, istraživač bosanskog jezika i bošnjačke književnosti i ugledni profesor slavistike na nekoliko evropskih univerziteta, Werner Lehfeldt, je prije dva mjeseca  boravio u oproštajnoj posjeti Sarajevu.

“Imam 82 godine, star sam i vjerovatno više nikada neću vidjeti ovaj grad. Ovo je moj oproštaj od Sarajeva”, rekao je vidno uzbuđeni akademik na tečnom bosanskom jeziku.

“Prije 50 godina došao sam prvi put u Sarajevo, kao student. Ovdje sam radio na doktorskoj disertaciji posvećenoj alhamijado književnosti Bošnjaka. Zbog toga sam bio u uskim vezama sa velikim dijelom ondašnje bošnjačke intelektualne elite, a ovo su samo neka od imena: Alija Nametak, Kasim Dobrača, Mehmed Mujezinović, Mahmud Traljić, Hamid Dizdar, Muhamed Hadžijahić, Fejzulah Hadžibajrić  i dr. Svi nabrojani su mi mnogo pomogli i ja ih neću nikada zaboraviti.”, rekao nam je akademik Werner.

Tokom svog trodnevnog boravka u Bosni obišao je i nekoliko drugih gradova, ali mu je želja bila ponovo ući u Begovu džamiju, što mu je zahvaljujući susretljivosti ljubaznih vodiča Gazi Husrev-begovog vakufa i omogućeno.

 Donirao knjige Nacionalnoj biblioteci BiH

“Dok sam radio istraživanja za svoju doktorsku disertaciju dobivao sam stipendiju od Njemačke oko 400 tadašnjih maraka. Za ondašnje prilike u Jugoslaviji bio je to veliki novac, pa sam se jedno vrijeme osjećao kao milioner u Sarajevu. No, novac sam većinom trošio na knjige, koje sam legalno kupovao na rasprodajama Nacionalne biblioteke, kada su se prodavali određeni duplikati pojedinih knjiga. Međutim, kada sam vidio da je biblioteka zapaljena, odlučio sam vratiti te knjige koje sam kupovao kao student. Tako da sam danas vratio posljednju”, nastavio je akademik.

“Jednostavno one zaslužuju da budu ovdje, ovdje i pripadaju.”, zaključio je on.

Impresioniran Gazi Husrev- begovom džamijom Muzejom “Gazi Husrev-beg” napustio je Bosnu, odnosno rastao se od svog voljenog Sarajeva. U knjigu utisaka je između ostalog napisao:”…Neka Gazi Husrev-begov vakuf i sljedećim generacijama služi kao primjer odgovornosti za druge “. Ispod ovih riječi potpisao se latinicom i arebicom.

Comments are closed.