Muzej Gazi Husrev-beg posjetili ministar vanjskih poslova Italije i reis-ul-ulema Husein ef Kavazović

Prije dva dana u zvaničnoj posjeti BiH boravio je ministar vanjskih poslova Republike Italije Paolo Gentolini.

Održao je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom te se sastao i sa članovima Predsjedništva BiH.

Ministar Gentolini je tokom susreta sa bh zvaničnicima naveo podatke po kojima obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Italije iznosi oko jednu milijardu i 300 miliona eura, što Italiju čini drugim trgovinskim partnerom BiH i kazao da tu ipak ima dosta mjesta za unapređenje trgovinske razmjene te da će se truditi da se to i ostvari.

U pogledu saradnje u oblasti kulture, podsjetio je na Tršćanski i Sarajevski koncert koji blisko sarađuju te budući Muzej Ars Aevi, koji Italija snažno podržava. Također je istakao značaj koncerta filharmonije La Scala kojem će prisustvovati mnogi politički, ali i religijski predstavnici te naglasio da će ovaj događaj poslati poruku mira i pomirenja.

Nakon radnog dijela posjete visoka delegacija Italije odlučila je prošetati Baščaršijom i posjetiti Muzej Gazi Husrev-beg.

Muzej Gazi Husrev-beg je dan kasnije posjetila i delegacija turskog Diyaneta na čelu sa Mehmetom Gormezom. U pratnji reis-ul uleme Huseina ef. Kavazovića turski muftija Mehmet Gormez imao se priliku upoznati sa kompleksom Gazi Husrev-begovog vakufa i njegovim značajem za vjerski i kulturni život Bošnjaka, ali i cijele BiH.

Isti dan gošća muzeja bila je i Lara J. Nettelfield, koja je nešto ranije imala promociju knjige “Srebrenica nakon genocida”, zajedno sa koautoricom Sarah Wagner.

Prvo izdanje ove knjige pod naslovom Srebrenica in the Aftermath of Genocide objavljeno je 2014. u izdanju Cambridge University Press. Knjiga je dobila priznanje Udruženja za međunarodne studije (International Studies Association) kao izvanredan rad na području proučavanja etniciteta, nacionalizma i migracija za 2015. godinu.

Bila je u najužem izboru za Nagradu Rotschild, koju Udruženje za proučavanje nacionalnosti (Association for Studies of Nationalities), osnovano 1990. godine pri London School of Economics and Political Studies, dodjeljuje za izvanredna naučna djela koja se bave nacionalizmom i etničkim studijama. Prijevod sa engleskog je uradila Senada Kreso.

Comments are closed.