Muzej Gazi Husrev – beg posjetili ambasadorica SAD-a Maureen Cormack , Haris Silajdžić, Jovan Divjak…

Proteklih je dana kompleks Gazi Husrev-begovog vakufa, u čijem sklopu se nalazi i Muzej Gazi Husrev-beg, ugostio nekoliko poznatih ličnosti iz političkog i javnog života BiH.

Gošća Gazi Husrev-begovog vakufa bila je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koja je obećala da će za sljedeću posjetu Gazijinom vakufu odvojiti više vremena kako bi mogla posjetiti sve objekte i institucije, a pogotovo prepoznatljivi Muzej Gazi Husrev-beg.

Pored ambasadorice SAD-a kompleks GHB vakufa posjetio je i nekadašnji ministar insotranih poslova, premijer i član predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Silajdžić je višestruko povezan sa vakufskim dobrom, pogotovo sa medresom u kojoj je jedan od predavača bio i njegov otac hfz. Kamil Silajdžić. Ostalo je zabilježeno da je prvi kurban u Gazi Husrev-begovu medresu 1961. godine donio upravo Silajdžićev otac za poptrebe učenika i od tada datira tradicija poklanjanja i uplate kurbana ovoj instituciji.

Novinar specijaliziran za turizam u poznatom francuskom listu Le-Mond, također je posjetio muzej i kompleks Gazi Husrev-begovog vakufa. Ostao je zapanjen ljepotom i autentičnošću islamske tradicije i arhitekture Sarajeva.

Pored navedenih ličnosti muzej je posjetilo niz zvaničnika iz zemalja EU, koji su bili učesnici konferencije  “Dvadeset godina poslije Daytona”. Gosti muzeja su bili predstavnici Francuske, Italije, Austrije i drugih evropskih država.

Posebno nas je obradovala delegacija Kazahstana u čijem sastavu je bio i ambasador ove države.

Za GLOBAL CIR Amel Jašarević

Comments are closed.