Muhamedu Mahatiru dodijeljen orden Islamske zajednice na svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uručio je  u Sarajevu na prigodnoj svečanosti bivšem premijeru Malezije, Muhamedu Mahatiru, Orden Islamske zajednice sa zlatnim nitima za poseban doprinos općem razvoju zajednice i države.

Rijaset Islamske zajednice je odluku o dodjeli ovog priznanja bivšem premijeru Malezije donio 27. augusta na redovnoj sjednici. Kavazović je naglasio da Islamska zajednica u BiH ovo odlikovanje dodjeljuje Mahatiru za sve što je Malezija pod njegovim vodstvom učinila za BiH tokom i nakon agresije, ali i za sve što Mahatir čini za mir u svijetu. Napomenuo je da je “ruka podrške iz daleke azijske zemlje Malezije bila duža od onih koji su geografski bili bliži BiH, ali su odlučili posmatrati ratne strahote šutke unatoč zavjetu ‘Nikad više'”. Kavazović je ocijenio da bi muslimanski svijet bio mnogo sigurniji da ima više državnika kakav je Mahatir te ga je pozvao da nastavi biti svjetionik u ovom, kako je kazao, zamračenom i zamršenom svijetu politike.

 Nakon što je primio odlikovanje Mahatir je zahvalio okupljenima kazavši da je sa stradanjima u BiH bio upoznat putem sredstava javnog informiranja te da je, iako do tada Malezija i BiH nisu imale razvijene međudržavne odnose odlučio pomoći. Podsjetio je da se stvari koje su se događale u BiH sada događaju u brojnim muslimanskim zemljama te je pozvao da se svi muslimani ne ovisno kojem redu pripadaju okrenu izvornom učenju Kur’ana u kojem stoji da su svi muslimani braća. Iznio je stav da, kada se ne bi zanemarivalo izvorno učenje Kur’ana, bi se mogle graditi uspješne nacije jer je Kur’an savršen vodič za život. Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić u obraćanju okupljenima podsjetio je na pomoć koju je Malezija pružila BiH tokom agresije u političkom i humanitarnom smislu, prihvativši izbjeglice iz BiH, stavivši se tako u službu borbe protiv zločinaca. 

 Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Husein Živalj, koji je sarađivao s Mahatirom, naglasio je da BiH nikada neće zaboraviti šta je Malezija pod vodstvom Mahatira učinila za BiH onda kada joj je bilo najpotrebnije. Dodao je i da je upravo Mahatir naglašavao da će nakon rata biti potrebna nova generacija koja će izgraditi državu. Živalj je istakao da pomoć Malezije ni tada nije izostala. Svečanosti su prisustvovali brojne zvanice među kojima su bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i drugi visoki dužnosnici BiH. Ko je Muhamed Mahatir?

Dr. Mahathir bin Mohammad (10. 7. 1925. -) je malezijski političar i državnik koji je od 1981. do 2003. bio premijer Malezijske Federacije. Tokom njegovog dugogodišnjeg mandata Malezija je doživjela nezapamćen ekonomski procvat i postala jedan od “azijskih tigrova”. Siromaštvo je gotovo iskorijenjeno i stvorena više-etnička srednja klasa čime je Malezija barem djelomično postala pošteđena krvavih etničkih i vjerskih sukoba koje su je bile mučile u prošlosti. Godine 1997.

Mahathir se suočio s istočno-azijskom ekonomskom krizom i uspješno je prebrodio tako što je potpuno ignorirao savjete zapada (MMF-a, Svjetske banke, SAD-a, Evropske unije).

S druge strane, mnogi Mahathira bin Mohammada kritiziraju zbog autoritarne unutrašnje politike, stroge kontrole nad medijima i pravosuđa, koja je posebno došla do izražaja u sudskom procesu protiv nekadašnjeg bliskog saradnika i potpredsednika Anwara Ibrahima koji je podržavao zapadnu viziju rešenja istočno-azijskom ekonomskom krizom zbog čega je smenjen i potom uhapšen pod kontroverznim optužbama.

Iako je podržavao američke investicije, Mahathir je bio žestoki kritičar američke vanjske politike, zapadne ekonomske politike i rata u Iraku.

Godine 2002. je najavio povlačenje s položaja, što je i učinio godinu dana kasnije.

“Oštroumnost Mustafe Kemala je sačuvala islam u Turskoj”

Našem današnjem utisku da su muslimani ubijani i ugnjetavani, dolazi zato što smo slabi, za razliku od muslimana u prošlosti. Možemo se osjećati šikaniranim i kritikovati one koji nas ugnjetavaju, ali ako hoćemo to zaustaviti moramo se sami promjeniti, riječi su Muhameda Mahatira.

I tako u trenutku, kad su muslimani počeli intelektualno zaostajati, Evropljani su započeli svoju renesansu i razvijali sve modernije načine za zadovoljavanje svojih potreba, uključujući proizvodnju oružja, koje im je na koncu omogučilo da dominiraju svijetom.

Nasuprot tome muslimani su fatalno oslabili svoju sposobnost odbrane, pošto su zapostavili ili su odbijali istraživanja, navodno sekularnih, nauka i matematike a ta kratkovidost ostaje i nadalje osnovnim izvorom potlačenosti koju danas muslimani trpe.

Mnogi muslimani stalno osuđuju osnivača moderne Turske Mustafu Kemala, jer je pokušao svoju zemlju modernizovati. Ali da li bi Turska bez Ataturka bila danas muslimanska? Oštroumnost Mustafe Kemala je sačuvala islam u Turskoj, a Tursku za islam.

Nesposobnost razumjeti stvarne i osnovne postulate Kurana i objasniti ih donijela je muslimanima samo nesreću, govorio je Muhamed Mahatir.

(Global CIR)

Comments are closed.