Američki senator Mike Enzi posjetio Muzej “Gazi Husrev-beg”

Rođen 1944. godine u Washingtonu, senator Enzi, je prvi put izabran za gradonačelinika grada Gillete 1974 godine, a tu funkciju je obavljao u dva mandata. Ostao je upamćen po tome što je za vrijeme njegova dva mandata taj grad napredovao u svim sferama života te uduplao svoju veličinu.

Mike Enzi je prvi put izabran u američki Senat 1996. godine, a tada je bio jedini ekonomista u sazivu senata. Od tada pa do danas obavljao je dužnosti u nekoliko komisija senata: Komisiji za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije; Komisiji  za nacionalnu sigurnost, Komisiji za malo  poduzetništvo i sl. Jedan je od 14 američkih senatora koji se usprotivio financiranju rata u Iraku 2007. godine.

Ušavši u muzej senator je bio očaran samim izgledom stare Gazi Husrev-begove medrese, poznatije u narodu kao Kuršmlije, a pogotovo dokumentarnim filmom koji je pogledao u sklopu stalne postavke muzeja.

Posebno se zadržao kod prekrivača sa mezara Muhammeda alejhiselama, koji je jedan od najvrijednijih eksponata muzeja. Naime, ovaj dio prekrivača sa Poslanikovog a.s. mezara dar je osmanskog sultana  Abdul-Aziza narodu Bosne i Hercegovine, a stajao je na mezaru u periodu 1517-1600 godine. Enzi je bio oduševljen činjenicom da je ovaj vrijedni eksponat sačuvan uprkos ratnim dešavanjima devedesetih i razaranjima grada Sarajeva.

Također, zadržao se i kod ručno prepisanog primjerka mushafa iz 18. stoljeća koji se odlikuje izuzetnom ukrasnom ornamentikom, koja ga svrstava među najljepše primjerke u orijentalnim zbirkama BiH.

Iskoristivši posjetu muzeju za razgovor  sa osobljem, interesovao se za ratni period u Sarajevu i oštećenja koja je pretrpjela stara jezgra grada, poznatija kao Baščaršija. Senator je tada upoznat sa činjenicom da je jedina biblioteka, koja je preživjela opsadu grada Gazi Husrev-begova biblioteka, a čiji je knjižni fond bio sakriven upravo u današnjim prostorijama Gazi Husrev-begovog muzeja.

Nakon posjete Muzeju, senator je zajedno sa suprugom posjetio i Gazi Husrev – begov Hanikah – staru tekiju, te Gazi Husrev- begovu džamiju

Nakon što je pogledao stalnu postavku muzeja, i osjetio ljepotu ambijenta Gazi Husrev -begove medrese, senator je prokomentarisao:”Ovo je jednostavno predivno!”

I ovaj put je Gazi Husrev-begov muzej opravdao očekivanja i pružio visokim zvaničnicima SAD-a sliku, koja će biti ponesena iz Bosne u Sjedinjene Američke Države. To je jedna afirmativna slika o ponosnoj zemlji i narodu, koji ljubomorno čuva svoje tradicionalne vrijednosti i umjetnine.

Izvor: Global CIR

Comments are closed.